Wat kost mijn koeienstal


Geschreven door: Eric van den Hengel op 2015-05-13 17:58:14

Wat kost een nieuwe stal?

Wat kost een nieuwe stal? Die vraag krijg ik vaak. Mijn wedervraag is dan altijd: wat kost een auto? Koop je een C1 van 10.000 euro of een Porsche Cayenne met alles er op en er aan van 140.000 euro. De keuzes die je maakt, bepalen de prijs. Een range kan je natuurlijk wel aangeven. Per plaats is een melkveehouder 4.000 tot 10.000 euro kwijt. Je leest ook wel eens verhalen over een veehouder die 2.500 euro per plaats heeft betaald. Maar welke kosten zitten daar in? Bij de bouwkosten horen wat mij betreft ook de kosten voor het aanvragen van vergunningen, het grondwerk, in veel gevallen een zwaardere elektrische aansluiting en de nieuwe erfverharding tot en met de aansluiting op het bestaande erf. Want ook dat geld verdwijnt uit de portemonnee van de melkveehouder.

Een belangrijk aspect dat de kosten bepaalt, is het aantal vierkante meters ruimte per koe. De aannemer maakt immers simpele berekeningen. Als er meer oppervlakte nodig is, berekent hij meer beton en wapening, wordt het dak groter en de spanten zwaarder. De keuze voor twee voergangen heeft dus directe consequenties voor het aantal vierkante meters per koe dat er gebouwd wordt. In de praktijk kom ik verschillen tegen van 10 tot 25 vierkante meter bebouwd oppervlak per koe. Naast het oppervlak zijn ook de keuze tussen wel of geen mestkelder, wel of geen dakisolatie en wel of niet heien (10% van de totale bouwkosten!) grote posten die de bouwkosten per koe flink beïnvloeden.

Nog belangrijker dan de afwegingen tussen de vierkante meters en de hoogte van de bouwkosten per koe, vind ik echter de exploitatie. Want groter en duurder bouwen hoeft niet nadelig te zijn. De vraag is altijd kan deze investering uit en is het totaalplaatje een goede investering. In dit samenspel tussen veehouder en stallenbouwer is de grootste winst te behalen, waarbij de veehouder zijn wensen kenbaar maakt en de stallenbouwer hem een spiegel voorhoudt en alternatieven laat zien binnen het wensenpakket van de veehouder. Dit samenspel leidt uiteindelijk tot een stal waarin de veehouder - en natuurlijk ook de koeien - zich comfortabel voelt en die bijdraagt aan een economisch goede investering.

Ik durf daarbij ook de stelling aan dat bepaalde investeringen zich altijd terugverdienen, zoals dakisolatie (minder hittestress), een beweegbare vloer in de melkput (gezondheid melker, flexibiliteit in arbeidsbezetting), stalvloeren met rubber (beter welzijn en tochtigheid), meer vierkante meters leefruimte per koe (hogere gezondheid en welzijn) en automatische voersystemen (minder energieverbruik, minder vierkante meters stal, minder arbeid). Kortom: staar je niet blind op bouwkosten per koe, maar kijk samen met je adviseur wat de meest economisch verantwoorde keuzes zijn binnen je wensenpakket.

Wil je weten wat jouw ideale stal kost: maak nu een berekening op onze bouwkostencalculator.

Doe nu de test  »